Kommunegrænserne til de 98 danske kommuner

OPDATERING 14. september 2010 VIGTIGT – Jeg har en nyere og bedre KML version af kommunegrænser fra DAGI datasættet. Du kan hente filer herfra i stedet for.

Jeg frigiver i dag en KML fil (640KB), der indeholder de kommunale grænser i Danmark.

KML filen i Google Earth
I KML filen er de fem regioner blevet farvelagt med en 50% transparent farve (så du kan se igennem kortet). Farverne for regionerne er følgende

  • Region Hovedstaden er orange
  • Region Sjælland er rød
  • Region Syddanmark er gul
  • Region Midtjylland er grøn
  • Region Nordjylland er blå

Min KML fil er udgivet under en Creative Commons licens. Så hvis du står og mangler en bestemt kommunegrænse (eller flere) til et kortmashup, så er du velkommen til at downloade KML filen og åbne med en teksteditor, og tage hvad du skal bruge. Fx har jeg i det følgende klippet Herning Kommune ud og lavet en ny KML fil

Herning Kommunes grænser set i Google Maps

Opbygningen af KML filen skulle være lige til at gå til, hvis du har åbnet KML filen med en teksteditor. Øverst oppe har vi elementet “Style” (betragtes som stylesheets til KML) med de forskellige farver (bemærk, at id=”idnavn” ikke kan indholde æ,ø og å ). Længere nede har vi så “Placemark” elementet med de forskellige kommuner. Hvert “Placemark” element indeholder et “styleUrl” element som kalder parameterne op, som er blevet defineret oppe i “Style”. Husk, dernæst at gemme KML filen (strengt taget er det bare XML) i UTF-8 format, for at undgå problemer med danske æ,ø og å.

Jeg vil i den kommende tid vise hvad man kan bruge et kommunekort med aftegnet grænser til.