Danmarks Administrative Geografiske Inddeling (DAGI) – KML version

Jeg har nu fået lagt den sidste hånd på Danmarks Administrative Geografiske Inddeling (DAGI) datasæt, og fået lagt det ud i KML format (konverteret fra ESRI shape til KML) i målestoksforhold 1:500000. Du kan nu downloade 234 KML filer helt gratis. Det hele er blevet udgivet under en Creative Commons 3.0 Licens. Følgende KML filer kan hentes

Dette er så mit første store bidrag til det danske Datakildekataloget, som er oprettet i IT- og Telestyrelsen regi under Digitaliser.dk. Grunden til at det er lagt ud i KML format er, at indlæringskurven er meget mindre (mit personlige synspunkt) mht. at komme igang med mindre kort visualiseringer ved brugen af KML, end ved brugen af Shape/MapInfo formater. En anden grund er, at de store korttjenester som fx Google Earth, Google Maps, Bing Maps og OpenStreetMap, alle uden de store tekniske anstrengelser kan vise KML indover deres korttjenester.

Nu er det så op til dig at bruge DAGI KML filerne i dine egne mashup. Jeg har selv nogle flere eksempler på vej med brugen af nogle af disse KML filer. Du kan kan se et enkelt Google Maps eksempel nedenfor – her er det Frederiksberg Retskreds KML fil flettet sammen med Wikipedias kilde vedr. retskredsen

43 tanker om "Danmarks Administrative Geografiske Inddeling (DAGI) – KML version"

 1. Tak skal du have for feedback – Du nævnte noget om regioner i mandags til Workshop – så jeg ville lige udgive det hele nu her i dag inkl. regioner.

  Håber at nogen så vil downloade KML filerne og bruge det til et eller andet

 2. Pingback: microformats.dk » Kommunalvalget 2009 – Se alle kandidaterne på Google Earth

 3. @Claus

  Tak for ros. Hvis du evt bruger KML filerne til et eller andet mashup – så skriv gerne jeg samler sammen for at dokumentere at det kan betale sig for det offentlige at søsætte geodata gratis.

  Jeg har selv brugt KML filen med kommunegrænserne til visualisering af DR’s kandidatabase til Kommunalvalget 2009

 4. Pingback: microformats.dk » Frygten for den sorte tv-skærm

 5. Pingback: microformats.dk » Se hvilke 31 kommuner der afholder prøvevalg for de 16-17-årige

 6. Pingback: microformats.dk » Du kan stadigvæk nå at se stemmesedlen i Google Earth

 7. Pingback: microformats.dk » DAGI foredrag på Kortdage 2009

 8. Pingback: microformats.dk » Databaser kan også ende ude på Wikileaks

 9. Jeg har ved en Google-søgning fundet frem til denne hjemmeside, og jeg vil gerne til en begyndelse rose bloggens indehaver for at have produceret de smukke kort. Jeg har i noget tid været på jagt efter netop sådanne kort.

  Jeg vil dog også tillade mig, at komme med en kosmetisk ændring til beskrivelsen af det kort, der ligger hos Geocommons, og viser landets afstemningsområder. På siden står der:

  “Danmarks ca. 1600 afstemningsområder (valgsteder). Bemærk at Kort & Matrikelstyrelsen løbende kan ændre disse rådata.”

  Jeg ved ikke, om det er ved et uheld, men jeg får indtryk af, at du mener det er Kort & Matrikelstyrelsen, der bestemmer over afstemningsområdernes udformning. Jf. Folketingsvalglovens §9 er det kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der bestemmer afstemningsområdernes antal og omfang.

  Men det var blot en pedantisk kommentar, og jeg har muligvis misforstået det du skrev.

  Du skal i al fald have tak for at have stillet kortene til rådighed!

 10. Pingback: microformats.dk » OBS – DAGI Danmarks ca. 1600 afstemningsområder – kun historisk interessant

 11. Pingback: microformats.dk » Tilbageblik på kort året 2009

 12. Pingback: microformats.dk » Statistik fra Danmarks Politikredse fra 2007 til 3. kvartal 2009

 13. Pingback: microformats.dk » Januar Microformats.dk status – lagerbeholdning 1355 kortmashups

 14. Pingback: microformats.dk » Kommunegrænserne til de 98 danske kommuner

 15. Hej,
  Super godt stykke arbejde. Jeg vil høre om du har lavet en samlet KML fil, hvor alle kommunegrænser er skildret

 16. Fantastisk stykke arbejde. – Her sidder man i det offentlige og mangler vores egne grænser – og så er der et geni der lægger det ud fra privat side :) – Det siger da lidt!!!

  LIgger du tilfældigvis inde med de gamle kommunegrænser også (før 2007) – det vil nemlig være en super hjælp – de er efterhånden svære at finde præcist :)

 17. Hej Lars

  Tak for din ros – der er flere der har efterlyst de gamle grænser – Jeg har ikke fundet noget gratis tilgængeligt – Jeg ved ikke om KMS evt. har noget gratis liggende de kan sende

 18. Hej

  Jeg vil godt lave et kort, hvor kommune grænserne er meget tydelige. Jeg forstiller mig at det skal være med de forskellige kommuner i faver, således at to nabo (eller næsten naboer) har forskellig farve.
  Således at jeg på min Garmin (.img kort) tydeligt kan se om jeg er i den ene eller anden kommune.

  Kan du lokkes til at lave sådan et til mig, eller bare give mig nogle hint til hvordan jeg gør?
  Jeg har søgt på nettet efter noget .kml til .img men ikke fundet noget jeg kan forstå mig på. (er ikke så god til Engelsk)

  På forhånd tak

  Ivar Madsen AKA millidk

 19. Nice samling af data… har mange gange forgæves ledt efter noget lignende :-)

  Har dog et lille problem med de 3 datasæt som ligger hos GeoCommons… når jeg prøver at få dem vist her: http://maps.burningsilicon.net/
  vil den ikke rigtigt “lege med mig”, men det virker fint med alle de datasæt som jeg har fået via zip-filerne herover.

  Jeg er er 100% newb indenfor KML, så er der nogen som kan pege på hvad jeg gør forkert/hvad der forskellen på filerne fra de to kilder?

 20. Ved jeg ikke, men har gået dem til at virke på den side som jeg postede et link til før.

  Jeg prøvede nemligt at smide filerne ind i en hjemmeskrevet xml-parser og den gik ned når den nåede til ‘ø’ i sognelisten.
  Så jeg har ændret:

  til

  i de 3 filer, og nu kan min parser læse dem og jeg kan fint få dem vist på kortet, så det ligner en encoding-smutter.

 21. nå kan vist ikke få lov at skrive html tags (wonder why)

  har ændret:
  <?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
  til
  <?xml version=”1.0″ encoding=”iso-8859-9″?>

  i filerne

 22. Er der ikke mulighed for at få “alle post nr” i . shp format.
  Jeg har prøvet at convetere fra kml, det bliver noget skidt.

 23. Hej Søren
  Tusind tak for kommuneinddelingerne dem har jeg gjort god brug af.
  Jeg har forsøgt at finde samme slags file for landsdele, men det er ikke lykkes mig, ved du evt. hvor dette kunne findes?
  MVH
  Anna

 24. Hejsa

  Mange tak for kml-filer, flot arbejde. Jeg bruger dem helt privat til at prøve at få et overblik over de nye storbrandvæsener, som er ved at blive formet i forbindelse med redningsberedskabets strukturreform.

  Med venlig hilsen

  Ole K.J.

 25. Meget flot arbejde!

  Er det muligt at lave kommune-inddelingen om så den er ligesom postnummer inddelingen?

  Dvs. når man får den ind i googlemaps følger der ikke én “Icon” med, og man kan nemt ændre på både farver og transparency.

  Det ville være helt kanon lækkert :)

 26. Hej.

  Links til GeoCommons virker vist ikke mere. Det er ikke noget nemt site at søge på – så har du direkte links? Jeg er især ude efter postnumre og kommuner.

  På forhånd mange tak!
  Christian

   • Tak, Søren – det har du helt ret i!

    Hvis jeg må spørge: Præsentationsprogrammet PowerBI kan importere en SVG-fil med navne på polygonerne. Ved du, hvordan jeg får danske postnumre og kommuner konverteret til dét format?
    QGIS, der burde læse Shapefiles, giver mig alle verdens problemer (med encoding, tror jeg), og adverer selv om, at det ikke er godt til at konvertere til svg. Mapstarter beholder ikke polygonnavne. Har du nogen forslag?

 27. Kære Søren.

  Mange tak for virkeligt fedt datamateriale – det har vi haft god gavn af. Det ser ud som om dit link til KML-fil med sognegrænser er dødt. Kan du klare et der virker?

 28. Der er en del fejl i kortet, fordi nogle af de gamle kommuner blev delt ved kommunesammenlæglingen. f.eks.: Granslev, Houlbjerg og Laurbjerg sogne ligger i Favrskov kommune, ikke i Randers. Vorladegård ligger i Skanderborg kommune, ikke i Horsens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *