Gratis MTB og vandrekort til Garmin GPS

(Artikelserie Dit og mit kort, 51). Har du en Garmin GPS’er med microSD kort? Så kan du helt gratis få et specialsyet kort beregnet til MTB (mountain bike) og vandring. OpenMtbMap laver hver uge nye Garmin kort baseret på OpenStreetMaps geodata. Der er Garmin kort for de fleste lande i verden.

Her er en miniguide i, hvordan du installerer disse kort på din Garmin via Windows. Vi tager udgangspunkt i Garmin kortet for Danmark. Hent følgende fil “mtbdenmark.exe“. Begynd at pakke “mtbdenmark.exe

” ud i en mappe på din computer. Under installeringen kommer du til et sted med en drop-down menu , hvor du skal vælge hvilken model af Garmin GPS’er du har.

Gå nu til mappen hvor du har pakket filerne ud. Find følgende fil “create_gmapsupp.img.bat” – dobbeltklik – Vælg igen hvilken Garmin model du har. Dette angives ved et nummer og så “Enter”.

Nu er der blevet dannet en fil ved navn “gmapsupp.img” (fylder ca. 49 MB for Danmark). Du kopier nu denne fil over på dit Garmin microSD kort under mappen “garmin” (hvis mappen ikke er oprettet, så lav den). Pas på, hvis der i forvejen er en “gmapsupp.img” fil på din Garmin GPS, så vil den fil blive overskrevet, så tag en backup af denne gamle fil eller indsæt et nyt microSD kort.

Nu er kortet blevet lagt ind, og MTB- og vandrekortet dukker automatisk op, når du tænder din Garmin GPS’er.

Hvorfor er kortet beregnet primært til MTB- og vandrefolk? Det skyldes rutealgoritmen (Autorouting funktion på Garmin) som er udviklet af OpenMtbMap, fx du skal fra A til B – hvis der er to stier som valgmulighed, den ene er en grusvej og den anden har asfalt, så vælger rutealgoritmen grusvejen. Så du vil hele tiden blive ført ud på mindre stier og et dårligere underlag og ikke ad den nødvendigvis hurtigste/korteste vej.

Du kan på OpenMtbMap se, hvordan kortsignaturen ser ud for Garmin kortet her.

Udover kort og navigationsmulighed, så er der ca. 150 forskellige typer af POIs med. Under Garmins “Find” funktion, kan du få lister over nærmeste supermarked, hotel, shelter, drikkevand, campingplads o.s.v. (forudsat at du har GPS satellitforbindelse)

Dette er endnu en grund til, at du som ejer af fx en campingplads, supermarked, værtshus, restaurant o.s.v. bør registre dig i OpenStreetMaps database. Du vil kunne dukke op på Garmin GPS, for ikke at tale om de ca. 85 smartphone apps, der allerede findes til Android og iPhone. Det er helt gratis at smide dine firmaoplysninger med navn, adresse, åbningstider, telefonnummer, evt. webadresse ind i OpenStreetMaps database.

Naturvejlederne i Kolding Kommune bruger ovenstående OpenMtbMap Garmin kort, og sparer ca. 35.000 kr. om året på kortopdateringer til deres GPS’ere. Plus, at hvis de opdager en ukendt sti, så kan Garmin GPS’en lige optage stien i en GPX fil, og hjemme igen kan stien indtegnes i OpenStreetMap. Ugen efter, kan nyt Garmin kort downloades, og den nye sti er indtegnet.

NB – hvis du vil have et gratis Garmin cykelkort primært til cykelturisme, så gå til VeloMap og hent kort der. Det er samme installeringsmetode som vist ovenfor. Det er iøvrigt samme person, som der står bag begge websteder.

14 tanker om "Gratis MTB og vandrekort til Garmin GPS"

 1. Hej Søren og Peter

  Tak for et fantastisk godt begynder kursus i Mapping, det var bare godt.

  Den jydske by jeg fik til opgave, lave jeg lidt mere på senere.

  Dem der ikke mødte op, gik glip af en masse.

  Ha’ det godt begge 2.

  Jan DK

 2. Tak Søren for fin beskrivelse af download af mtbkort til garmin.
  Jeg har dog 2 problemer som du måske kender svaret på.
  Jeg har garmin edge 705 og er helt klar over at jeg med din metode kan lægge mtb cykel kortet ind på en sd alene, Jeg ville dog gerne kunne lægge den ind i mit basemap program fra Garmin, så jeg kunne lave en samlet pakke med både mtb, topo og city navigation så jeg kan vælge i sitautionen og ikke være nød til at skifte kort midt i det hele og samtidig kunne angive en rute. Jeg har læst en del på nettet om det, men det føles lidt usikkert og ikke helt konsistent. Har du en god forklaring?

  Mit andet problem er cyklistforbundets version af openstreemaps altså med de cyklestider er der lagt ind nu. Ligger den et eller andet sted i korrekt img format til brug for garmin?

  vendlig hilsen Erik Dam

 3. Ja Søren så kan jeg næsten svare på mit spørgsmål selv efter en del roden rundt med min edg 705. Det viser sig at edge sagtens kan have flere kort lagt ind samtidig. men i oversigten over kort vises de blot på en besynderlige måde. Jeg ser en firkant og ud for den står f.eks. topo og så kan jeg sætte hak i firkanten. Jeg havde jo så foventet at med flere kort ville der være flere firkanter og flere navne, men nej/ja du kan kun se en firkant med et navn ad gangen og skal køre op og ned for at skrolle mellem kortene.
  På den måde har jeg i dag kunnet se tre kort: Jeg har sendt en samlet pakke med det topografiske kort samt city navigation kortet over på selve edge memoryen og så har jeg sendt openmtb over på et separat sd-kort og jeg kan vælge mellem dem alle tre. Jeg har dog stadig en lille odity for hvis jeg kan faktisk sætte hak i alle tre så det kunne måske betyde at jeg i farten let kan skifte mellem de tre visninger uden at skulle ind i indstillinger og kort.

  Og med hensyn til en img fil af cyklistics så lader det til at den ikke er lavet,men man skulle tro at det var muligt at bruge nogle af oversættere som anvendes af mtb og det andet du nævner velomap eller openstreet selv. Men det er måske ikke så let som det lyder?

  venlig hilsen og tak for dit skub i rigtig retning

  v h erik dam

 4. Hej Erik

  Super, at du selv er kommet videre med installeringen af tre kort på din Garmin.

  Vedr. dit spørgsmål vedr. DCFs Cyclistic kortet til Garmin, nej det findes ikke – openMtb og velomap kortene til Garmin er baseret på OpenStreetMap og det er nøjagtigt de samme data du ser serveret fra DCFs Cylistic siden i kortet der.

  Det der kunne være interessant er Ruteforslag i Cyclistic kunne eksporteres i GPX format og så kunne den rute smides ned på din Garmin hen over dine kort. Eksport af rute i GPX format er noget DCF overvejer, Husk Cyclitic er kun i beta beta test og der kommer helt sikkert mange flere features der.

  vh Søren

 5. Ja Søren, jeg ved det er Beta, men det er faktisk lidt svært at bruge en rute fra cyclistic som det er i dag. Jeg prøvede for en uge siden og uden mulighed for udprint af kort og uden afstand mellem rutens punkter er det meget let at miste orienteringen.
  Jeg oplevede i øvrigt i dag noget mærkeligt som jeg ikke troede var muligt jævnfør ønsket om at kunne hente ruter ind fra cylistic. Jeg havde en rute lavet i openmtb og af en eller anden grund sagde gps´en at ruten ikke var kompatibel med de kort der var på gpsen. Jeg har lidt svært ved at overskue hvor der er connection mellem diverse lag.
  v h erik

 6. Smukt! Kendte OpenCyclemap, Kolding m.v. men kendte ej denne til MTB som prioriterer grusveje m.v. Tænker at teste i weekenden hvor cyklen skal luftes nord for København. Skal så lige spotte om ikke der findes en Android-app der gør det endnu lettre at bidrage med bålpladser og andet jeg møder på min vej.

  Mht gmapsupp.img så mener jeg at nyere firmwares fra Garmin (til Oregon som jeg har – og muligvis andre) kan hitte ud af andre filnavne som så kan tilvælges under opsætning. Fx. “MTB.img”, “DK.IMG”, “Toscana.IMG” osv. Så mangler Garmin bare at acceptere at man også frit kan aktivere kort fra en OSM-mappe. Ville være praktisk med auto-job der så dumper MTB og alm DK-kort løbende.

  DK MTB forening: Lave ugentligt DK-build til download og simpel kopiering?

  Janus

 7. Tyske GPSises motionsdelingssted oploader automatisk folks GPX spor til OSM, hvis folk har angivet en delingslicens i deres profil – Så behøver alm. folk ikke bekymre sig om oprettelse af OSM konto osv.

  God test med MTB kortet i weekend …

 8. Fikst. Danske Endomondo burde gøre det samme. Win/wim. Stor chance for bedre kort når man vil genopleve sin løberute på web.

 9. Hej Søren.
  Det er lykkedes for mig at lægge openmtbmap ind på min Garmin Edge 705 efter din udmærkede beskrivelse – og også at få beregnet cykelruter mellem steder.
  Men sikke nogle ruter, det virker helt hul i hovedet. Store omveje ad store veje. Det svarer slet ikke til de mere fornuftige ruter, som Cyclistic melder ud med for de samme start- og slutsteder.
  Hvordan kan det være? Er det ruteberegningen i Garmin, som er dårlig. Eller ligger rutebegningen sammen med openmtbmap?
  Venlig hilsen
  Kristian Krægpøth

 10. Hej Kristian

  Først skal jeg lige høre op din Garmin er sat op til cykel. Det plejer man at gøre inde i Hovedmenu>opsætning>Ruter>Følg vejen muligheder> og vælg så beregn rute for Cykel

  Nu kender jeg ikke lige om det er samme måde i din Garmin version. Men jeg kender en fra OSM der har sådan en model som din – du er meget velkommen til at kontakte Jens på
  http://www.openstreetmap.org/user/Winbladh – det kan være han bedre kan give dig hints/tips om brugen af cykelkort – Jeg kan forstå at han er meget godt tilfreds …

  Vedr. ruteberegning så skulle MBT kortet føre dig ad mindre veje, men det er så ikke tilfældet pt.

  vh Søren

 11. Hej Søren
  Det er vidst lidt lige meget om garmin er sat til cykel eller bil. Når den er sat til bil anviser den OGSÅ ruter via cykelveje!
  Det virker ikke helt troværdigt. Men nu vil jeg prøve at blive lidt mere fortrolig med maskinen og så prøve at kontakte Jens – tak for henvisningen
  Vh KK

 12. Hej Søren
  Jeg har forsøgt at danne et openmtbmap over alperne jvf din fine vejledning.
  Desværre er det i sidste ende mislykket at danne gmapsupp.img, hvorfor jeg vil høre om du har evt. Forklaring ?
  Når jeg vælger GPS type i opsætningen er der 5 valgmuligheder. Jeg kan uden problemer vælger “classic” svarende til min Garmin Edge 800
  Herefter følger endnu en kommando, som du ikke har beskrevet. Man skal give kortet et navn på max 12 bogstaver. U anset hvordan jeg gør, kan jeg ikke komme succesfuld videre her fra ?.
  MTB og Vandrerhilsen, Poul Mortensen, Viborg

  • Hej Poul

   Tak for din kommentar – Måske du kan prøve min anden guide som er beskrevet i dette indlæg her og se om du kan få denne til at virke. Download sker fra andet websted måske du har bedre held her

   vh
   Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *