Wir fahren auf der Autobahn – alles klar – Give til Brande motorvejen

(Artikelserie Dit og mit kort, 114). Trafikministeren klippede snoren over til den nye Give – Brande motorvejsstrækning i fredags. Dette er en væsentlig ændring i vejnettet for OpenStreetMap, og derfor er den selvfølgelig til at se live på OpenStreetMap nu. OpenStreetMap er hermed det første online kort, som viser denne motorvej som værende færdig. Du kan fx sammenligne i GeoFabrik Map Compare med Google Maps – klik på dette link her (Linket fører til området ved Give).

Nu har motorvejstrækningen længe været indtegnet i OpenStreetMap som klassificeret under konstruktion “Tag highway=construction“. Det bliver vist som tykke hvide/blå stiplet linjer på standardkortet “Mapnik”. Som et ekstra kvalitetstjek, så har en OpenStreetMap frivillig Kennet Nielsen været ude i går lørdag og køre motorvejsstrækningen igennem begge veje. Kennet har så optaget turen med sin GPS for at se om det passer med det allerede indtegnet. Det skulle passe helt fint.

Ovenstående eksempel viser tydeligt, hvad crowdsourcing kan udrette. Det er sådan set bare et spørgsmål om at have mange frivillige nok med i OpenStreetMap, som lynhurtigt kan reagere på ændringer i omgivelserne fx nye veje, butikker, sportsområder, stier, ned (you name it – we map it).

Vi kan lige her til sidst se på hvor mange km vej, der er sat til under konstruktion af OpenStreetMap frivillige. 13. november venter 246 km veje over hele landet på at blive færdige (se interaktiv graf her). Når det så går live ændres vejene til den korrekte type. Et par timer senere vil man så kunne se det live på OpenStreetMap.

Bemærk – det behøver ikke nødvendigvis kun at være asfalteret veje – gangstier med grus kan også være sat under status konstruktion.

Andre danske eksempler på at OpenStreetMap var først ude – så læs “Hist hvor E45 slår en bugt“. 98,32 % er dækningsgrad for den seneste status på, hvor langt kortlægningen i OpenStreetMap Danmark vedr. det almindelige vejnet (veje der har et vejnavn) er nået. Fra en dækningsgrad i januar 2011 på ca. 72% til det seneste tal på 98,32 % her i november må siges at være en kæmpe stor bedrift udført af frivillige i deres fritid.

Du kan også være med til at gøre en stor forskel i kortlægningen og deltage. Hvad med at gå i dybden i en mindre dansk landsby? – skateboard interesseret? kortlæg alle danske baner – Mulighederne og emnet du interesserer dig særligt meget for rent geografisk kan du nemt få opfyldt i OpenStreetMap. Det eneste krav er, at de geografiske objekter findes i virkeligheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *