Apple iPhoto kort – hvor stammer geodata fra?

(Artikelserie Dit og mit kort, 151). I går lavede Apple en ny release af iPhoto til iOS og i den forbindelse dukkede et nyt kort op. Nu angiver Apple ikke nogen kilder til dette kort, så flere har været ude med, at uden for USA er det OpenStreetMaps geodata, der danner baggrunden for Apples kort. Flere kilder siger så, at det er meget gamle OpenStreetMap geodata fra 2010, der bliver brugt.

Opdatering kl. 14.15 Kilder siger nu at Apple lavede allerede i efteråret 2010 dette kort, hvilket forklarer en del hvorfor det er så gamle OpenStreetMap geodata Apple har brugt. Egentlig utroligt at dette Apple kort ikke er blevet opdaget før af nogen i OpenStreetMap samfundet.

Vi kan fx tjekke med et nyoprettet Map Compare værktøj OpenStreetMap kontra Apple i Nordskoven ved Jægerspris i Nordsjælland. Jeg har i nedenstående billede lagt 50% OpenStreetMap og så 50 % Apple oven i hinanden. Det er ganske tydeligt at stierne i skoven er sammenfaldende og at Apple må med 99,9% sikkerhed have benyttet OpenStreetMaps geodata her. Prøv med værktøjet at klikke på “OSM only” og så “Apple only”.

Du kan også prøve andre steder i Danmark at sammenligne de to kort, hvis du er gammel OpenStreetMap frivillig vil du sikkert kunne genkende lige præcis områder du har indtegnet.

Hvad er så det store problem ved at Apple evt. bruger OpenStreetMaps geodata? – Der er intet videre problem i det, men Apple skal angive fx nede i et hjørne af deres kort, at kilden er “OpenStreetMap”. Det er ikke nogen videre større hemmelighed, at Apple også vil have deres eget kort, ligesom Google og Microsoft har det.

Hvis Apple går hele vejen og vil benytte OpenStreetMaps geodata for at lave et globalt Apple kort (med eget layout og webserver af tiles osv), så kan de altså godt benytte nyere geodata end lige dem fra 2010. Bemærk også at Apple kortet ikke har så mange zoomniveauer, hvilket fx gav massiv kritik af Foursquares nye kort. Apple kortet over Danmark er håbløst forældet som det ser ud nu. I 2010 var OpenStreetMap Danmark kun på ca. 70 % dækning af det samlede vejnet (veje der har et vejnavne), nu er vi oppe på 99,71 % og det bliver bedre dag for dag mht. nye geografiske objekter.

Hvis du finder andre steder, hvor du er overbevist om at Apple har brugt OpenStreetMap, så skriv gerne en kommentar og med angivelse af URL (Permalink).

3 tanker om "Apple iPhoto kort – hvor stammer geodata fra?"

  1. Tak for den oplysning Martin – Nu skal vi så have Apple til at bruge nyere geodata samt give OSM kredit 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *