Google Maps Maker er nu kommet til Danmark

Så gik Google Maps Maker endelig i luften i Danmark, som Google lovede for snart to uger siden til pressekonferencen om de nye tiltag i Google Maps/Earth universet. Google Maps Maker giver kort fortalt muligheden for at tilføje nye veje og stier samt rette i Google Maps. Der udover kan bygninger og POIs også tilføjes. Du har sikkert hørt dette koncept før i OpenStreetMap regi, det er nemlig herfra, at Google har taget ideen fra.

Google Maps Maker startede i 2008 med 10 lande i den tredje verden, siden er det blevet udvidet til ca. 180 lande. De to første vestlige lande kom først i 2011 med USA og Canada. Nu er turen så kommet til ca. 10 andre lande i Europa inkl. Danmark.

Google Maps Maker softwaren afvikles via din browser, og kræver at du har en Google konto (du har sikkert Gmail) for at få lov til at rette/tilføje geografiske objekter. Markerer et objekt ud og

i venstre side dukker så en “tagging”-menu op, hvor der kan tilføjes og rettes oplysninger for det givne geografiske objekt.

Så gemmer man sit arbejde, og nu skal arbejdet, så cleares af en Google medarbejder eller anden person før det går live. I OpenStreetMap går tingene i luften med det samme, og samtidigt er det alle de frivillige i OpenStreetMap, som overvåger hinandens arbejde og kvalitet. Efter clearing af ens arbejde (jeg ved ikke hvor lang tid der gå) , så vil Google Maps og Google Earth nu få disse opdateret data samt slutbrugeren vil se tilføjelser/ændringer.

Den helt store forskel mellem arbejdet i Google Maps Maker kontra OpenStreetMap er, at alt det arbejde du laver i Google Maps Maker tilfalder Google. Du har ingen mulighed for at hente rådata (i et maskineltlæsbart format) ud igen og så bruge i andre sammenhænge helt frit. I OpenStreetMap må alle geografiske objekter frit bruges af både private, det offentlige og firmaer under betingelsen af en kreditering til OpenStreetMap community.

Det mest interessante ved Google Maps Maker er, at Google fuldt ud anerkender crowdsourcing som en stor mulighed for at skabe et globalt vektorkort. Der findes nemlig ingen kortproducent, som kan tilbyde et globalt vej og stinet kort (vektorkort baseret) på nuværende tidspunkt. Mange fra den klassiske GIS verden rynker på næsen af crowdsourcing af geodata. Disse folk grinede også højlydt i 2004, da Steve Coast lancerede ideen med OpenStreetMap – Lidt af latteren er forsvundet de sidste to år. Husker du historien Encyclopaedia Britannica kontra Wikipedia?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *