En million mennesker på date med verden

(Artikelserie Dit og mit kort, 203). I dag søndag rundede OpenStreetMap så det magiske tal med en million frivillige verden over. En million frivillige, som vil opbygge verdens største demokratiske crowdsourced geodatabase af hele verdens geografiske indhold. Med kongstanken om at det hele skal være helt frit at benytte disse geodata til hvilket som helst privat og kommercielt formål. Alene i 2012 har ca. nye 450.000 frivillige oprettet en OpenStreetMap konto for at hjælpe til med dette gitantiske projekt.

Men som Neis & Zipf (2012) store undersøgelse viste, så står kun ca. 14.600 frivillige for 98 % af alt indhold i OpenStreetMap. Hvilket så hurtigt også viser at mange ikke rigtigt kommer rigtigt i gang med at bidrage i større stil. Flere hundrede tusinde med en oprettet OpenStreetMap konto har slet ikke lavet et eneste bidrag. OpenStreetMap communitiet arbejder på, at mange flere får et “Break-even” , så de basale ting relativt hurtigt kan læres. Det er ting som at tilføje et POI eller vej,sti og bygning. Det er så håbet at via bedre redigeringsværktøjer, guides, velkomsttekster og måske direkte undervisning (ansigt til ansigt) til nye frivillige. at dette sker.

OpenStreetMap får alligevel udrettet en hel del på daglig basis. Jeg bringer her nogle globale nøgletal for OpenStreetMap i listeform nedenunder.

 • Der er ca. 58,9 millioner vejsegmenter (tæller vej og stier)
 • Vejnettet (veje og stier) vokser med ca. 13.700 km om dagen pt
 • Der er ca. 72,6 millioner bygningspolygoner
 • Der bliver ca. tilføjet 80.000 nye bygningspolygoner om dagen
 • Der er ca. 2500 frivillige per dag (det er så ikke de samme hver eneste dag) der laver tilføjelser/rettelser
 • Gennemsnit tidsforbrug for de 2500 frivillige per dag er ca. 1 time
 • Tyskerne står for ca. 20 % (ca. 500 stk.) af de daglige OpenStreetMap frivillige (Tysklands befolkning udgør ca. 1,1 % af hele jordens befolkning)
 • OpenStreetMap communitiet bliver drevet for et budget på ca. 1,2 millioner kr årligt og pengene indsamles blandt de frivillige eller firmaer giver lidt. Det er så ca. 1,5 % af hvad Wikipedia har af årlig budget

Hvis vi laver tankeeksperimentet, at resten af verden var lige så aktive som tyskerne dvs. vi skalerer tyskernes daglige produktion og antal frivillige op til en global størrelse (udgangspunkt i befolkningsstørrelse) , så ender vi med følgende

 • Der ville være ca. 45.000 daglige bidragsydere globalt (mod ca. 2500 nu)
 • 1 times bidrag i gennemsnit af 45.000 frivillige per dag svarer til ca. 8536 fuldstillinger (udgangspunkt Danmark med 1924 timer = 1 arbejdsår)
 • Der ville blive lavet ca. 92.000 km nyt vejnet per dag (veje og stier). Det er så ca. 33,6 millioner km på et år
 • Der ville blive lavet ca. 536.000 nye bygningspolygoner om dagen. Det svarer til ca. 195,6 millioner om året

Det er nogle ret voldsomme tal, hvad ca. 45.000 OpenStreetMap frivillige kan lave op dagen. Tænk, så hvis det tal kunne skaleres op til 2,3,4 eller 10 gange indenfor de næste 1-3 år? Selvfølgelig vil muren rammes med skabelsen af fx flere nye veje/stier på et tidspunkt, men det punkt er helt sikkert flere hundrede millioner km ude i fremtiden.

Microsoft Bing Maps har i 2012 givet adgang til yderligere ca. 250 TB luft- og satellitfoto verden over. Dette har været god starthjælp i lande som OpenStreetMap ikke før har haft nogen videre gode luft- og satellitfotos at indtegne efter før. Bing Maps planlægger endnu mere nyt indhold i 2013, og som OpenStreetMap så har adgang til.


(Bing Maps over Tunesien set i Potlatch redigeringsværktøjet)

Hele Open Gov ånden verden over kommer også OpenStreetMap tilgode. Sydafrikas stat har lige givet luftfotos i god kvalitet af hele landet (Sydafrika er ca. 1,2 millioner km2 stort) til fri brug for OpenStreetMap samfundet.


(Luftoto af Port Elizabeth set i Sydafrikas stats luftfoto)

Så det store spørgsmål bliver om 2013 det helt store ryk ind af masser superaktive frivillige verden over? Du kan også være med i dette globale forsøg på at skabe en fri og åben geografisk geodatabase med alt hvad verden indholder af geografiske objekter.

Så tag på en date med verden i 2013 og bliv klogere på den.

2 tanker om "En million mennesker på date med verden"

 1. Laves der intromøder, workshops andet hvor potentielle frivillige kan få starthjælp, fif eller svar på spørgsmål om openstreetmaps QGIS osv. eller er man henvist til wikis, videos og anden online-info?
  /Hans

 2. Hej Hans

  Af og til holdes der nogle event hvor nye møder ældre OpenStreetMap frivillige, men det sker ikke så tit, da OpenStreetMap Danmark er et lille samfund. Men hold øje med min blog – jeg vil nævne når der sket noget –

  vh Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *