En tur bag scenen – kortlægning i tyfonen Haiyans spor

(Artikelserie Dit og mit kort, 256). Mit forrige indlæg handlede om, at OpenStreetMap frivillige fra hele verden er gået i gang med såkaldt krisekortlægning af området omkring provinsen Leyte i Filippinerne. Dette indlæg ser vi på konkret hvad der bliver kortlagt af geografiske objekter i disse timer.

Lokalisering af landsbyer har været en høj prioritet – Disse er blevet kortlagt ved at indtegne en polygon rundt om landsbyerne (OpenStreetMap tag landuse=residential ).

JOSM - landsbyer
(Billede – Landsbypolygon indtegnet i redigeringsværktøjet JOSM)

Siden kl. 24:00 og frem til kl. 18:00 søndag er 1283 nye landsbyer i Leyte provinsen (geografisk firkant bbox=124.15649414062499,10.341940055108942,126.7218017578125,11.937226753541461) blevet kortlagt.

JOSM - landsbyer i Leyte provinsen
(Billede – Nye landbyer indtegnet i OpenStreetMap)

Større veje mellem landsbyer har også været på høj prioritetslisten. Tallene siden midnat frem til kl. 18:00 er der blevet tilføjet 1479 nye veje (OpenStreetMap tag highway=XX-Type) i samme område.

JOSM - Veje i Leyte provinsen
(Billede – Nye veje vist i redigeringsværktøjet JOSM)

Der er også blevet tilføjet 14977 nye bygninger (OpenStreetMap tag building=yes) i samme område i dag. Du spørger sikkert dig selv, hvorfor i alverden kortlægge bygninger, når vi hører at fx i Tacloban er op til 80 % af alle bygninger væk? Her skal venter H.O.T. (The Humanitarian OpenStreetMap Team) på evt. at få adgang til satellitbilleder (efter tyfonen Haiyan billeder) og kilder fra selve området.

Dernæst kan der tilføjes informationer om bygningernes tilstand. Der er snak om at benytte følgende tagging på bygningerne – tags damage_status=damaged eller damage_status=intact. En fuldstændig kortlægning af bygninger er noget af det, der tager længst tid i OpenStreetMap regi at kortlægge. Så bygningerne er i en pre-status tilstand i OpenStreetMaps database, som der venter på yderligere informationer.

Søndagen er ikke slut endnu og der vil helt sikkert blive kortlagt endnu mere her i aftentimerne i Filippinerne. Jeg har sat real time “Show me the Way” animationen op til at vise, hvad der sker lige nu i Filippinerne af kortlægning (klik ind her).

Show me the way
(Billede – Show me the way animation fra et sted i Leyte provinsen)

Opdatering kl. 8:50 – Pascal Neis har også skrevet om weekendens indsats i “Typhoon Haiyan OSM Response Map“. Der er lavet to visualiseringer der ændrer sig med nye statistiske oplysninger om krisekortlægning i Filippinerne/Vienam hver time.
Den første viser områder der er kortlagt (changesets) i denne weekend.

Pascal Neis
(Billede – Redigeringer i OpenStreetMap)

Visualisering nummer to viser hvem og hvor mange der har deltaget indtil videre i denne weekend. Her kl. 8:00 (mandag) var det 308 OpenStreetMap frivillige fra hele verden der har deltaget. Disse har i alt tilsammen lavet 570.044 tilføjelser/rettelser til OpenStreetMap i weekenden.

Pascal Neis
(Billede – Status over deltagernavne mandag kl. 8:00)

Her tilsidst, hvis du har mulighed for at kortlægge i aften eller en af de kommende dage – Så læs Wiki-guiden om kortlægning vedr. Haiyan tyfonen og områderne.

Der skal også nævnes, at dine bidrag til OpenStreetMap altså bliver brugt af nødhjælporganistationerne. De store organistationer har fx egne GIS folk, som gennenm flere forskellige krisesituationer har brugt OpenStreetMaps geodata. Det mest kendte eksempel var i forbindelse med Haiti jordskælvet i januar 2010.

En tanke om "En tur bag scenen – kortlægning i tyfonen Haiyans spor"

  1. Pingback: Kæmpeflow af frie geodata fra OpenStreetMap til brug hos nødhjælpsorganisationerne | Neogeografen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *