Sådan får du helt lovlige danske luftfotos til brug i dit journalistiske arbejde

Der er ingen tvivl om, at luftfotos (kan) understøtter en artikel i medierne både på print og online. Vi ser desværre journalister og webredaktører som bare screendumper helt frit og uhæmmet fra Google og Bing luftfotolag. Og selv om de skriver en kildeangivelse (hvis nogen overhovedet), så er det stadigvæk ikke tilladt, med mindre de har købt en licens eller har fået en speciel tilladelse. Dette tror jeg ikke er tilfældet for nogle af de store danske medier.

Men, hvorfor være ude i ulovligheder vedr. luftfotos over Danmark? – Som led i det danske grunddataprogram gældende fra 1. januar 2013 har det været muligt at få helt gratis luftfotos over hele Danmark via Geodatastyrelsen. Det seneste luftfotolag er fra foråret 2012 (forår 2013 er ved at være på trapperne). Disse luftfotos må bruges helt frit i alle sammenhænge og former. Selvfølgelig skal der lige være en kreditering på kilden.

Det lyder meget fint og godt hvordan får jeg så fat i et luftfoto over et bestemt område af Danmark?

Her kommer en mini guide som tager udgangspunkt i det gratis open source softwareprogram QGIS 2 (findes til Windows, Mac og Linux).
Du skal først oprette en gratis konto hos Geodatastyrelsen. Når du har gjort det så start QGIS 2 op. Gå i menulinjen op hen til “Layer” > “Add WMS/WMTS layer …

QGIS

Du har ved oprettelsen hos Geodatastyrelsen lavet et brugernavn og en adgangskode, disse oplysninger skal du bruge nu. hvis du kigger på URL nedenfor her. Så kopier den URL over i et tekstprogram og erstat i URL’en med dine egne oplysninger om brugernavn og adgangskode.

http://kortforsyningen.kms.dk/?servicename=orto_foraar&client=QGIS&version=1.1.1&login=DITBRUGERNAVNHER&password=DITPASSWORDHER

Tilbage i QGIS 2 klik på “New“.

QGIS

Der dukker nu en menu op hvor du i “Name” skriver et logisk navn for den “Layer” du vil benytte. Næste felt “URL” her indsætter du den URL du lige har lavet med dine egne oplysninger. Går lidt længere ned og sæt hak i de to felter som vist i billedet nedenfor.

QGIS

Klik så “OK“. Nu skal du oprette forbindelse til Geodatastyrelsen server. Klik på “Connect” – Nu vil Geodatastyrelsen giver dig nogle forskellige luftfotolag muligheder. Du markerer med din mus det lag, der hedder “orto_foraar“. Og klik så på “Add” og dernæst på “Close“.

QGIS

Nu skulle et luftfoto af Danmark gerne komme frem. Du zoomer nu ned og hen til det område i Danmark du vil have et udsnit af.

QGIS

Når området du vil have er vist i QGIS 2 – Så gå op i menulinjen “Project” > “Save as Image…” og gem så luftfotobilledet. Dernæst kan du arbejde videre med luftofotoet i det billedeprogram som du normalt bruger.

QGIS

QGIS 2 kan betragtes en slags geografisk “Sweitzerkniv”, som kan håndtere mange slags GIS data. Dette open source softprogram bør være i enhver seriøs datajournalists værktøjskasse.

Ovenstående luftfotolag bliver også benyttet af OpenStreetMap Danmark i stor stil til at lave nye geodata til OpenStreetMaps database.

11 tanker om "Sådan får du helt lovlige danske luftfotos til brug i dit journalistiske arbejde"

 1. Pingback: Find det rette luftfoto hurtigere med lagteknikken i QGIS 2 | Neogeografen

 2. Pingback: Sådan laver du farvemanipulation af Geodatastyrelsens luftfotos med QGIS 2 | Neogeografen

 3. Pingback: Genskab hurtigt igen dit arbejde i QGIS 2 | Neogeografen

 4. Pingback: En ny spandfuld luftfotos frigivet fra Geodatastyrelsen i dag | Neogeografen

 5. Pingback: Indlæs et stykke Danmarks historie med QGIS 2 | Neogeografen

 6. Pingback: Top 10 historier i 2013 indenfor neogeografi | Neogeografen

 7. Når jeg indlæser luftfotos fra Kortfosyningen via WMS i QGIS så virker det som om de bliver strukket horizontalt. Jeg har forsøgt at ændre på koordinatsystemet, men det gør ingen forskel. Hvad gør jeg galt?

 8. Har du indlæst som WGS 84 – Psudo Merkartor (EPSG 3857) når du åbner/indlæser først gang?

  Rettelsen af koordinatsystem skal ikke ske efter den skæve indlæsning men før

  Prøv lige det og se om det ikke hjælper

 9. Prøver at indlæse luftfotos fra kortforsyningen – men får følgende meddelelse:serveren du forsøger at kontakte er tilsyneladende ikke er en WMS server. Check URL
  Kan du hjælpe mig?
  Jeg er helt ny i qgis og har lige downloadet QGIS 2.12.3-Lyon

  • Hej Mads

   Der er intet galt her – Har du fået en konto hos kortforsyningen?
   Og har du fulgt vejledningen med dit eget brugernavn og adgangskode

   Vh
   Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *