Så rundede de danske bidragsydere over en million billeder i Mapillary projektet

Det crowdsourcet gør det selv street view lignende projekt Mapillary har lige lørdag d. 1. august rundet over en million billeder (i skrivende stund 1.001.856) for Danmarks vedkommende.

1 million billeder

I februar på open data day, da der blev afholdt et Mapillary fotoevent i København var tallet ca. 140.000 billeder, så det sidste halve år har der været fuld fart på de danske Mapillary bidragsydere med at nå op på over en million billeder fra de danske veje, stier, byer og naturområder. I dette indlæg kigger vi på tal og fakta bag bidragsyderne for Danmarks vedkommende.

Hvor lang tid tager det så at indsamle 1.001.856 billeder? Hvis vi sætter standardindstillinger i Mapillary app til at tage et billede hvert andet sekund dvs 1800 billeder i timen, så får vi at det tager ca. 557 timer.

Hvor meget fylder så 1.001.856 billeder? Det afhænger lidt af dit kamera, men en god tommelfingerregel siger, at 1 time Mapillary optagelse fylder ca 3,6 GB – Så totalt for Danmarks vedkommende bliver det ca. 2005 GB, der er sendt ud i skyen.

Hvor mange km har de danske bidragsydere kørt/gået eller cyklet rundt totalt? Mapillary har ikke en direkte en land for land total antal km opgørelser, men baseret på Top 10 danske bidragydere får vi et gennemsnit på ca. 67 billeder for at lave en km. Under hver enkelte Mapillary bidragsydere kan du aflæse en samlet opgørelse i km. Så antal km for Danmarks vedkommende er ca. 14.953 km (baseret på de 67 billeder per km i gennemsnit)

Hvad ved vi om de danske Top 10 bidragsydere? De bidrager med ca. 81 % af alle billeder (af total 1.001.856) og har kørt ca. 12.077 km (km sum af Top 10). Det er ikke usædvanligt i crowdsourcing projekter at en meget lille gruppe står for høje andele af bidragene. Så kunsten som projektleder til deltagerne i diverse crowdsoucring projekter er at sige – ‘Du havner sikkert aldrig i Top 10 som bidragsyder, men dine bidrag uanset om du bruger en time eller 10 timer i alt er meget vigtige for den større helhed’.

1 million billeder

Der er desværre ingen danske kvinder blandt Top 10. Sidebemærkning : pt er der en enkelt bidragsyder i USA som alene har lavet 1.211.327 billeder og kørt ca. 33.146 km.

Hvad kan vi sige om bidragsyderne i Danmark kontra globalt ? I Danmark bruger vi ca. 67 billeder for at dække en km og globalt set er tallet ca 39 billeder per km. Denne forskel på flere end ca. 28 billeder per kørt km skyldes, at i Danmark bruges mere tid på at gå eller cykle rundt for at indsamle billeder end at køre rundt i bil/motorcykel/tog/bus og indsamle. Her kunne det kunne spændende, hvis Mapillary lavede km opgørelser per land, så vi kunne hurtigt se den primære fortrukne indsamlingsmetode (ved hjælp af motor eller ved egen kraft på cykel, fods, robåd eller kajak) i de enkelte lande.

Hvad skulle der til for at alle veje og stier i Danmark blev fotograferet til Mapillary i mindst den ene vejretning? – Geodatastyrelsen oplyste i en privat e-mail til mig for et par år siden, at de havde registeret ca. 207.000 km veje og stier i Danmark, dette er ikke ensbetydende med at de så har alt registeret fx ser jeg i en del private skove der mangler en del skovstier. Men lad os tage udgangspunkt i de ca. 207.000 km og vi sætter igen 1 km lig med 67 billeder, så får vi ca. 13,869 millioner billeder. Dette ville så tage 7705 timer (med 1800 billeder i timen) at fotografere. Så hvis 7705 danskere brugte en time udendørs til Mappilary projektet, så var det hurtigt færdigt (den ene retning). Tænker vi meget større, hvad så med en gennemgang for hver af de fire årstider af alle veje og stier i Danmark?

Er 7705 danskere der bidrager i en time urealistisk i dansk sammenhæng? Jeg har hørt tal om at ca. 400.000 danskere bruger en motions app på deres smart phones dagligt – Så hvis bare 2 % af disse kun for en eneste dag lige bidrog i Mapillary projektet, så kunne der laves en hel del. Denne form for crowdsourcing kunne måske være en del eller en ide til folkeskoleelever og bevægelse i undervisningen?

Hvad får vi ud af indsamle mindst 207.000 km veje og stier i Danmark? – Først og fremmest får du masser af frisk luft, hvis du indsamler mens du cykler eller er til fods ude i det danske landskab. Jeg vil i de kommende blogindlæg nævne hvad projekter som OpenStreetMap, Wikipedia, citizen science projektet Biodiversitet Nu og det offentlige sådan konkret kunne bruge Mapillary billeder til.

1 million billeder
(Mapillary billede af fritidshavn i Frederikssund – direkte link her)

5 tanker om "Så rundede de danske bidragsydere over en million billeder i Mapillary projektet"

 1. “Er 7705 danskere der bidrager i en time urealistisk i dansk sammenhæng?”

  Nej, og slet ikke når det nu ser ud til at Mapillary er ved at nærme sig kritisk masse. Tænk blot på hvordan Danmark så ud i Open Streetmap i starten :-). Lige pludselig går det stærkt.

 2. Hej Thomas

  Tak for dit positive feed – Jeg vil da gøre mit for at lokke flere med til at give et lille bidrag (eller stort) i form af artikler – hvorfor det er god ide og hvorfor

  /Søren

 3. For det første må jeg være helt enig med Thomas: Jeg husker stadig da jeg så OSM for Århus [*] og dækningen lignede noget der var løgn og ikke brugbart til noget. Ca. et år efter ville jeg tegne en lille obskur ind og så var ALT bare med i detaljer.

  Det tror jeg også sker for Mapillary. Særligt når den nye viewer får luset nogle flere bugs ud, for hos mig kører den pt. kun på 1 ud af 3 computere (bugs er naturligvis rapporteret på Github!). Af samme årsag venter jeg med at pimpe det til mine venner.

  For at tage et andet emne op, er det svært at sige hvor lang tid man har kørt og hvor langt ud fra statistikker. Størstedelen af mine billeder er taget med action cam på cykel og det tager et billede pr. sek.

  Når jeg kører stærkt er det nødvendigt med så mange billeder, og gør at jeg kan få mest muligt ud af tiden. Når jeg kører langsomt har jeg lavet et script der sørger for, at jeg max har et billede pr. 2 – 4 meter. Det er en parameter jeg sætter alt efter hvor jeg kører. Scriptet er bidraget til Mapillarys Github og jeg er ved at gøre en version færdig der overholder deres kodestandard.

  [*] Ved godt at Kommunen nu staver det med Aa nogle steder, men jeg kigger mest på deres skilte i det offentlige rum.

 4. Hej Simon

  Tak for dit lange indspark og super du har lavet et script til at styre mængden af billeder alt efter fart.

  Jo jeg håber da også at der kommer mange bidragsydere i Danmark – via Mapillary API 2.0 har jeg i senere indlæg (se blog) fundet at der er 188 der har bidraget i Danmark indtil videre – Dette tæller selvfølgelig udlændinge på ferie i Danmark der har lavet fotograferet lidt.

  Så tænk på hvad 1000, 2000 eller 10.000 kunne bidrage med.

 5. Pingback: Nu over 3 millioner Mapillary billeder i Danmark | Neogeografen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *