Stemningsrapport fra OpenStreetMaps 12 års fødselsdag afholdt på Ballerup Bibliotek

I lørdags var 15 personer mødt op på Ballerup Bibliotek for at fejre OpenStreetMap blev 12 år. Jeg vil her fortælle lidt om, hvad vi lavede på dagen.

Mapping party

Ed Neerhut fra Mapillary og jeg startede dagen med at fortælle om, hvad Mapillary er og hvad man kan. I slideshowet nedenfor kan ses hvilke emner vi berørte.


(Stor udgave klik her)

Efter ovenstående gennemgang blev deltagerne i flere hold sendt ud på Ballerups gader og stræder på en fotomission med deres smartphone og Mapillary app installeret. Tilbage igen på biblioteket fik de oploadet billederne. Dernæst var det tid til en frokost pizza og sodavand, som Mapillary var vært og sponsor for.

I frokostpausen fik vi sat en lille kort videokonference op med deltagerne i Ireland, Lesotho og Danmark. Her fejrede man også OpenStreetMaps fødselsdag. Lesothos ambassadør (som faktisk er geograf af uddannelse) holdt en kort takketale til alle OpenStreetMap frivillige verden, som har medvirket til at lave et grundkort (betyder at det meste af vejnettet er færdigt) over hele Lesotho på kun 2 år.

Mapping party
(OpenStreetMap fødselsdagsfest på Lesothos Ambassade i Dublin)

Vi gik i gang efter frokost med at lære alle nye om OpenStreetMap og hvordan man kortlægger. Vi havde valgt kun at have fokus veje og bygninger kortlægning. Vi delte deltagerne op i to grupper, hvor den ene kortlage i Maputo og den anden i Nairobi. Det gik hurtigt med at få lært og sat folk i gang med at få kortlagt lidt. I slideshowet nedenfor er der lidt fakta og tal om OpenStreetMap, fx at stadigvæk 1 milliard mennesker ikke kan vise på et kort for de bor.


(Stor udgave klik her)

Det var jo en fødselsdagsfest og i den anledning havde Kartrin Humal fra Mapillary bagt en lækker OSM 12 år kage (se billedet nedenfor)

Mapping party

Der er selvfølgelig umuligt på kun en dag at komme igennem hele OpenStreetMap universet og dens afkroge. Så nedenfor bringes en liste over steder på nettet, som deltagerne på nettet hjemme igen kan nærstudere, hvis de er blevet interesseret i det.

 • LearnOSM – engelske guides til nybegyndere
 • H.O.T tasking manager – værktøj til mere systematisk at deltage kortlægning i 3. verden
 • MapSwipe – app udviklet af Læger uden Grænser, UK og Røde Kors UK
 • OsmAnd – app baseret på geodata fra OSM
 • MAPS.ME – app baseret på geodata fra OSM
 • Gratis kort til Garmin GPS’ere – guide og installering
 • WhoDidIt – analyseværktøj af hvad der er sket i dit lokalområde
 • OSMstats – daglige tal med land for land hvor meget der er blevet redigeret
 • How did you contribute to OpenStreetMap? – OSM brugernavnet indsættes og tal for bidrag kan ses
 • Show Me The Way – animation der viser lige nu hvor i verden der bliver redigeret i OpenStreetMap

Her til sidst skal der rettes en stor tak til Ed fra Mapillary for at have taget turen fra Malmø for at være sammen med os hele lørdagen. Mapillary skal en kæmpetak for at have været sponsor for pizza, sodavand, kage, t-shirts og bilholdere til smartphones. Ballerup Bibliotek skal have tak for at have stillet lokaler med pc’ere, Wi-fi samt have lavet PR kampagne for begivenheden.

Endelig skal rettes en stor tak til deltagerne for at have gjort dagen til en succes, I var meget nysgerrige og der var masser af samtaler om alt mellem himmel og jord vedr, Mapillary og OpenStreetMap.

3 tanker om "Stemningsrapport fra OpenStreetMaps 12 års fødselsdag afholdt på Ballerup Bibliotek"

 1. Du skriver af og til om sådanne arrangementer, men hvis man nu selv kunne tænke sig at deltage, hvordan finder man oplysninger om dem inden de foregår?

 2. Kære Søren
  Håber dette stadig er aktivt i den forstand at du ser indlæg.
  Jeg var på kursus i ballerup sidste år (første billede stribet skjorte)
  Jeg er for nylig begyndt lidt mere alvorligt at optage Mapillary sekvenser, stoppede delvis fordi jeg havde lovlig meget problem med min mobilapp (windows) og i første omgang heller ikke havde cykeladapter..
  Men da jeg nu har fået optaget nogle længere sekvenser med tilsyneladende held, vil jeg selvfølgelig gerne fjerne eventuelle fejl og synes vejledningerne ligger lidt mange steder og og måske ikke helt forståelige hvis jeg mangler nogle fagtermer mm.
  Derfor vil jeg høre om det er muligt at stille spørgsmål til dig her eller andre steder, eller om der er andre steder hvor mange andre end du vil svare?
  F.eks. et par banale spørgsmål: flere af mine billeder i sekvenser er pludselig vendt på hovedet. Kender du årsagen? Og kan man evt vende et billede efter det er uploaded? Jeg orker ikke at redigere på en mobil. Og med hensyn til redigering af blur, ser det ud som om noget er gjort utydeligt uden at det er markeret med en firkant, er det korrekt? og et sted er der en lille firkant i noget græs (som ikke er blurred men langt bagved en bil som er fuldstændig blurred.
  Og husnumre skal vel som regel ikke gøres utydelige vel?
  v h Erik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *